Hoe schuimt een Shampoo Bar?

SLS

Sodium Lauryl Sulfaat is een reiniger, een zeep. Dit verwijdert vet en viezigheid. Ook zorgen sulfaten ervoor dat je reiniger, douchegel of zeep lekker schuimt. Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn oppervlakke actieve stoffen. Oppervlakte actieve stoffen oftewel surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt hiermee dus je huid flink reinigen. Surfactants verlagen oppervlaktespanning, produceren schuim en maken producten beter smeerbaar.

SLES

Sodium Laureth Sulfaat is praktisch hetzelfde als SLS, maar net iets milder. Deze stof wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld shampoo te laten schuimen. Deze vorm is dus milder.

 

Schadelijk voor je huid?

Of je huid daadwerkelijk geïrriteerd raakt door SLS of SLES hangt af van de concentratie die in het product zit. En de ene huid is de andere huid niet natuurlijk. Als je snel last hebt van eczeem of een droge en gevoelige huid dan is het misschien een idee om een product te kiezen zonder SLS en ook zonder SLES.
Ook zitten er vaak middelen in een product die een ‘terug vettende olie’ bevatten. Die reinigen én geven weer een olie af die de huid of het haar weer voedt. 

Advies van verschillende huidartsen is dat je producten met SLS pf SLES kan gebruiken maar niet al te vaak en spoel vooral goed uit/af met water.

SLS heeft dus een uitdrogend effect en is niet heel geweldig voor je huid maar om je haar goed te reinigen is het wel weer wenselijk, we willen toch vooral een schoon gevoel met veel schuim? Ik in ieder geval wel. 

Hoe meer schuim hoe schoner?

Ja dat snappen we wel! Hoewel een Shampoo Bar door mildere schuimmiddelen royaal schuimt kan het soms even wennen zijn dat je geen klodder shampoo meer over je haar verdeelt die vaak direct begint te schuimen. Met een Bar moet je voor je gevoel iets meer moeite doen maar je zal merken dat een Shampoo Bar binnen no-time heerlijk schuimt. Het fijne aan een Bar is dat je veel makkelijker kan doseren en daardoor nooit onnodig veel product hoeft te gebruiken. Veel schuim, heerlijke geur en een fantastisch schoon en goed gevoel! Nou maak dat restje shampoo met SLS nog even op en stap over zou ik zeggen.

Wist je trouwens dat je haar hoe meer je het ontvet met een agressief schuimmiddel steeds vaker moet wassen? Je haalt namelijk het beschermlaagje van je huid te vaak en te veel weg. Hierdoor gaat je hoofdhuid sneller talg produceren en bestaat de kans dat je dus eerder vet haar krijgt. Ook kan het de andere kant op slaan en voelt je hoofdhuid juist heel droog en schilferig aan. Met een natuurlijke shampoo bar hoef je minder vaak je haar te wassen. Reken maar uit hoeveel dat bespaart op het gebied van: grondstoffen, water en tijd!

 

SLS en ShampooBars.nl

Veel mensen kunnen SLS prima verdragen maar bij ShampooBars is er besloten deze stof weg te laten. Zij ontwikkelen en produceren zelf de (Shampoo) Bars dus ze weten precies wat er in de Shampoo Bars, Conditioner Bars en Body Bars gaat.

Door het weglaten van SLS en SLES is deze shampoo een stuk milder voor je haar en je hoofdhuid dan de meeste reguliere shampoos. Plasticvrij, natuurlijk en duurzaam.

Wat zit er dan wel in?

De Shampoo Bars schuimen natuurlijk niet vanzelf. Ze schuimen d.m.v. een natuurlijk schuimmiddel: SLSA oftewel Natrium Lauryl Sulfoacetate. Een schuimmiddel op natuurlijke basis welke mild maar grondig reinigt en de huid niet irriteert.


Depalmolievrije shampoo bars
 bevatten een ander schuimmiddel, ook op natuurlijke basis en zeer mild. Deze Bars bevatten SCI: Sodium Cocoyl Isethionate. Het is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk en wordt gemaakt van vetzuren uit kokosolie.

Dit schuimmiddel is zo mild dat deze shampoo bars zelfs geschikt zijn voor kinderen en de gevoelige huid.

 
Duurzaam

Door gebruik te maken van een Shampoo Bar zonder SLS neem je een stap naar een groene leefstijl. Alle Shampoo Bars zijn plasticvrij. Dit alles bij elkaar maakt dat je hiermee een verstandige keuze maakt en hierin heel bewust wil kijken naar de ‘footprint’ in jouw plastic verbruik.

Wil je precies weten wat er in onze (Shampoo) Bars zit? Bekijk dan onze ingrediënten pagina. 

 

Bron: Shampoobars.nl