Dit moet je weten over het verzorgen van jouw krullen.

Curly Girl methode – Dit is wat je moet weten over het verzorgen van krullen

Heb je krullen en nog nooit gehoord van de CG method oftewel de Curly Girl Methode? Dan leggen we je in dit blog graag even uit wat het is en hoe het werkt. De naam is wat ouderwets want er zijn niet alleen maar curly girls natuurlijk. We hebben het liever over ‘de Curly People Method’  In dit blog gaan we het in ieder geval hebben over de CG-Methode.

Hoe werkt de CG-methode?

De Curly Girl methode bestaat uit drie fases:

 • Wassen
 • Drogen
 • Stylen

Als je wilt starten met de CG-methode, dan is het beter om te beginnen met en 'Final Wash'. Dit is het wassen van je haar met een shampoo die al het product uit je haar en van je hoofdhuid wast. Je haar is dan in principe zo schoon dat je opnieuw kunt beginnen met een haarverzorgingsmethode.

Let op! Een shampoo bar is niet geschikt voor de final wash hiervoor kun je beter een shampoo gebruiken met middelen die krachtiger reinigen (misschien heb je nog ergens een restje in een fles, kan je die gelijk opmaken en overgaan op plasticvrij douchen 😉)

Als je nog niet eerder volgens de CG-methode je haren hebt verzorgd, kijken we eerst even welk haar en krultype je hebt. Dit onderzoek is goed zodat je de CG-producten koopt die het beste bij jouw krullen passen.

Weet jij al wat jouw haartype en krultype is? Dan kun je direct beginnen aan de final wash. Na de final wash is het tijd voor het uitvoeren van de Curly Girl methode. Voor de CG-methode, maak je in de basis gebruik van de volgende producten:

Krullen wassen

Je begint met het wassen van je haren met een Shampoo Bar en doet daar vervolgens een conditioner in, wrijf/masseer de Conditoner Bar over je krullen en laat een tijdje intrekken. Om water en tijd te besparen kan je ondertussen je lichaam inzepen met een Body Bar en alvast je tandenpoetsen met een duurzame tandenborstel. Als de conditioner is ingetrokken en weer uitgespoeld, ben je klaar met het douchegedeelte. Voor diepe voeding van je krullen wissel je de conditioner bar eens in de 1 à 2 weken af door een haarmasker.

Voor extra verzorging kun je na het harenwassen een leave-in conditioner aanbrengen (hierbij masseer je nogmaals na het haren drogen wat conditioner in je krullen). Het kan zijn dat je haar daar juist zwaar van wordt maar dat is gewoon even uitproberen met je eigen krullen.  We raden af om zowel conditioner als haarmasker op de hoofdhuid en haaraanzet te gebruiken omdat je krullen dan hun veerkracht kunnen verliezen en slap vallen. 

Krullen kammen

Liever niet! Maar als je toch je haar even wil uitkammen kan je dit het beste doen tijdens het haren wassen en dan wel met een conditioner of haarmasker in je haar. Je trekt op die manier zo min mogelijk aan je haar.

Krullen drogen

Het drogen van je krullen doe je met een gladde microvezeldoek of een oud glad T-shirt. Handdoeken zijn namelijk ruw en beschadigen je haren en nemen te veel vocht op. Ook gaat je haar met een handdoek ‘in elkaar zitten’ en daar krijg je weer klitten van.  Föhn jij graag je haren? Laat de standaard föhn dan liggen en kies voor een föhn met diffuser, zodat je haren niet beschadigen. Even op de kop hangen, haar in de diffuser en blaas de veerkracht krullen in je krullen! 

Krullen stylen

De meeste mensen gebruiken hiervoor een gel, wax of mousse, zodat de krul de hele dag mooi blijft. Let erop dat je de haarstylingsproducten niet in je haren wrijft, maar er voorzichtig inmasseerd. Op deze manier breken er geen haren af en wrijf je niet de krul uit je haar. Heb je extreem droog haar dan kan je ervoor kiezen om naast een Conditioner Bar of Haarmasker Bar kokosolie in pure vorm te gebruiken als deep conditioner.

 

Mooie krullen = goede ingredienten

CG-producten zijn vrij van schadelijke ingrediënten die de veerkracht van je krullen verminderen. Alle shampoobars.nl producten (voor krullend haar) zijn vrij van de volgende stoffen:

 • Siliconen
 • Sulfaten
 • Minerale oliën
 • Wax
 • Uitdrogende alcohol

De shampoobars voor krullend haar bevatten onder andere:

Tarwekiemproteïne (Hydrolyzed wheat proteïne)

Tarwekiemolie is een natuurlijk ingrediënt welke helpt de structuur van je krullen te herstellen. De olie is rijk aan vitamine E en helpt bij het in model brengen van haar met een normale tot hoge elasticiteit (te veel vocht maar te weinig proteïne). Heb je last van droge en pluizige krullen dan kan het zijn dat jouw haarschubben te veel openstaan. Vocht kan er gemakkelijk in maar kan er net zo makkelijk weer uit. Tarwekiemolie biedt hierbij uitkomst want het herstelt de structuur van je haar en maakt het zacht en glanzend.

Sheabutter

Sheabutter hydrateert en heeft beschermende en helende eigenschappen. Het helpt droge krullen vocht op te nemen en stimuleert bijvoorbeeld de opbouw van de huid. Sheabutter creëert een natuurlijk beschermingslaagje (verzwaard niet!) waardoor het haar vocht vasthoudt en beschermt tegen schadelijke invloeden als rook en uitlaatgassen.

Kokosolie

Een pure en natuurlijke olie die jouw krullen extra voeding geeft. Kokosolie maakt pluizig haar weer zacht en glanzend. Het helpt je hoofdhuid te verzorgen en verminderd de kans op schilfers op een droge hoofdhuid. Het kan zelfs werken als deep conditioner als je je haar een nachtje met kokosolie laat intrekken.

Tips!

 1. Gebruik een grove kam of haarborstel zoals een duurzame Bamboe variant. Hiermee behoud je de structuur van je krullen.
 2. Borstel je haar van benden naar boven, zo blijft je krul het meest optimaal en kam je de veerkracht er niet uit
 3. Hang, indien mogelijk, even op de kop tijdens het haren föhnen met diffuser
 4. Ga regelmatig naar de (krullen) kapper
 5. Was je krullen niet meer dan twee keer per week
 6. Laat je haar eens drogen aan de lucht
 7. Slaap op een satijnen kussensloop
 8. Scrub af en toe je hoofdhuid hiermee voorkom je dat stylingsproducten zich ophopen op je hoofdhuid.

Bron: Shampoobars.nl