Siliconen/Parabenen/Sulfaten/Microplastics/Vegan/SLS/SLES

Shampoo zonder siliconen

Siliconen laten een dun laagje achter op elke haar, waardoor je haar glanzender, dikker en gezonder lijkt. Shampoo Bars zijn vrij van parabenen en siliconen. Siliconen die worden toegevoegd aan haarproducten zijn synthetische stoffen in de vorm van vloeibare olie. Siliconen zijn niet per sé slecht maar kunnen een negatieve werking hebben op je haar. Siliconen zorgen voor dof en zwaar haar omdat om iedere haar een laagje vormt. Vaak is dit een kwestie van uitproberen of dit bij jou het geval is. Daarnaast zijn onze shampoo bars, conditioner bars en body bars vrij van microplastics. Uit ervaring blijkt wel dat er een aantal haartypes zijn die baat hebben bij siliconenvrije haarproducten. Al onze Shampoo Bars zijn vrij van siliconen. Parabenen hebben geen directe uitwerking op het haartype en worden toegevoegd aan shampoo als conserveringsmiddel. Al onze Bars zijn vrij van parabenen en siliconen!

Wat zijn Microplastics?

Microplastic zijn vervelende minuscule stukjes plastic van minder dan 5 mm groot waar we helaas niet vanaf komen. De stukjes plastic ontstaan doordat grotere stukken plastic in steeds kleinere delen uiteenvallen. Denk hierbij aan plastic afval. Microplastic of nanoplastic (nog kleinere stukje plastic) drijven rond in oceanen en rivieren en zijn helaas niet meer op te ruimen. Ook komt microplastic voor in de lucht, in de grond en misschien nog wel het ergst: in ons voedsel (er is microplastic gevonden in vis, schelp/schaaldieren, kraanwater en bijvoorbeeld honing en theezakjes) Willen we niet! 😟

Wat kun je zelf doen om verspreiding van microplastics te voorkomen?

Boodschappen doen

 • Met je eigen meegebrachte tas!
 • En bij het boodschappen doen kan je al rekening houden met plastic afval. Ga bijvoorbeeld met je eigen bakje naar de slager of met herbruikbare zakjes naar de groenteboer.
 • Vermijd zoveel mogelijk producten met plastic en kies eerder voor een grootverpakking i.p.v. los verpakte producten.
 • Kies voor duurzame en milieuvriendelijke cosmetica. Heb je een vraag over onze producten? Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen aan de juiste verzorgingsproducten voor je huid en haar.

Kies voor duurzame kleding

 • Kies natuurlijke (en biologische) stoffen zoals: katoen, linnen of wol.
 • Was minder vaak je kleding (linnen en katoen verminderen de kans op transpiratie en daardoor hoef je minder vaak je kleding te wassen. Lekker luchten in de tuin helpt vaak al! Zoek je nog een fijne natuurlijke deodorant? Hebben we voor je!
 • De cirkel is weer rond als je ook eens een kijkje neemt in een leuke vintage zaak of bij de kringloop. Hier zitten vaak echte pareltjes tussen!

Auto

 • Laat de auto zoveel mogelijk staan pak lekker de fiets of de benenwagen.
 • Wissel op tijd je winterbanden om en zorg voor de juiste bandenspanning, want dan slijten de banden minder en ga lekker lokaal naar een garage. Dat scheelt weer extra kilometers

Vegan shampoo

Vegan shampoo bevat geen dierlijke ingrediënten en is niet op dieren getest. In plaats daarvan worden plantaardige ingrediënten gebruikt om het haar te reinigen en te verzorgen. Vegan shampoo is niet alleen beter voor het milieu en dierenwelzijn, maar het kan ook gunstig zijn voor de gezondheid van je haar en hoofdhuid.

In veel traditionele shampoos worden dierlijke bijproducten gebruikt zoals keratine, collageen en glycerine afgeleid van dierlijke vetten. Onze Shampoo Bars daarentegen zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, aloë vera, arganolie en sheaboter. Deze plantaardige ingrediënten helpen het haar te hydrateren, te voeden en te versterken zonder agressieve chemicaliën die de hoofdhuid en het haar kunnen beschadigen. Al onze producten zijn volledig vegan, dit betekent dat ze vrij van dierlijke ingrediënten en niet getest zijn op dieren.

Wat is shampoo zonder parabenen?

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Ze voorkomen de groei van schimmels en bacteriën (antibacteriële werking) waarmee zij de houdbaarheid van de shampoo verlengen.

Parabenen worden veel gebruikt in de cosmetica, huid-/haarverzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, levensmiddelen en geneesmiddelen.

Parabenen zijn makkelijk uit te spoelen, beschadigen je haren niet en zijn biologisch afbreekbaar. Toch stappen veel mensen over op shampoo zonder parabenen; waarom is dat zo?

Ondanks dat deze stof niet persé irriteert kan het wel de hormoonhuishouding verstoren. Dit is echter wel minimaal. Parabenen zijn 1.000 tot 100.000 keer minder sterk dan het natuurlijke vrouwelijke geslachtshormoon. Bovendien zijn er nog wat andere nadelen waarover we jullie later meer zullen vertellen!

Shampoo zonder parabenen voor baby’s

Waar het voor volwassenen misschien wat onschuldig is, is dat voor baby’s niet altijd zo. In huidverzorgingsproducten voor babybilletjes is het gebruik van parabenen bijvoorbeeld aangescherpt. Doordat de billetjes soms geïrriteerd of beschadigd zijn kunnen er meer parabenen in het lijfje terecht komen.

Hoe herken je op de verpakking dat er parabenen in zitten?

Dit verschilt per branche. In de levensmiddelen industrie wordt er veelal gewerkt met E-nummers. Het E-nummer dat voor parabenen staat is E214-E219. Wil je een shampoo zonder parabenen kopen? In de cosmetica worden parabenen vaak bij hun naam genoemd op de verpakking, zoals methylparabeen of ethylparabeen.

Voordelen shampoo zonder parabenen

We hebben in de eerste paragraaf al een van de mogelijke gevolgen van parabenen beschreven. De geruchten gaan dat het gebruik van producten waar parabenen in zitten verwerkt nog meer schadelijke gevolgen heeft. We zullen hieronder enkele voordelen van shampoo zonder parabenen benoemen. Deze voordelen zijn onderzocht, maar er kon geen eenduidig antwoord op worden gegeven.

 1. Relatief kleinere kans op borstkanker;
 2. Geen huidirritatie;
 3. Geen verstoorde hormoonhuishouding;
 4. Geen invloed op insuline gevoeligheid en vetopname;
 5. Geen huidveroudering;

Shampoo zonder parabenen, sulfaten en siliconen

Ik heb goed nieuws; al onze shampoo bars zijn zonder parabenen, sulfaten en siliconen. Bovendien verkopen wij enkel natuurlijke shampoos! 

Mocht dat niet zo zijn; kies dan lekker een shampoo bar uit! Je hoeft nergens rekening mee te houden. Geen enkele shampoo bar in ons assortiment bevat parabenen, sulfaten of siliconen.

Een natuurlijke en gezonde levensstijl is hipper dan ooit tevoren. Zo is bijvoorbeeld het aantal veganisten ten opzichte van zo’n 20 jaar geleden extreem gestegen. Ook de cosmeticawereld maakt deze transitie door. Er is steeds meer vraag naar gezonde, groene producten. Een van de termen die veel voorbij komt is sulfaatvrije shampoo.

Wat is sulfaat?

Sulfaten zijn zouten van zwavelzuur. Ze hebben een reinigende werking en verwijderen vet en vuil met speels gemak. Sulfaat is in vrijwel elke shampoo terug te vinden.

Wat is shampoo zonder sulfaat?

Het sulfaat in jouw shampoo zorgt er voor dat het zo lekker schuimt. Dat maakt het ook dat veel mensen moeten wennen aan shampoo zonder sulfaat. Deze shampoo schuimt over het algemeen namelijk wat minder. Al onze shampoo bars bevatten geen sulfaat. Desondanks krijgen wij vrijwel nooit de klacht dat onze shampoo niet schuimt.

Wat is het verschil tussen shampoo zonder sulfaat, SLS en SLES?

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat het verschil is tussen sulfaat, SLS en SLES. Begrijpelijk, aangezien de stoffen veel met elkaar te maken hebben. Het zit namelijk zo: “Sulfaat” is een overkoepelende term voor vier soorten reinigers waaronder SLS en SLES. Andere reinigers die onder sulfaten vallen zijn ALES en ALS.

Voordelen shampoo zonder sulfaat

Na het lezen van bovenstaande uitleg vraag jij je vast af waarom shampoo zonder sulfaat dan zo populair is. Dat komt door de mogelijke bijwerkingen van sulfaat. Door een shampoo zonder sulfaat te gebruiken heb je geen last van deze bijwerkingen. We hebben de voordelen van de shampoo zonder sulfaat hieronder op een rijtje gezet:

 1. Je haar droogt minder snel uit;
 2. Je haar raakt minder snel beschadigd;
 3. Je gekleurde haar zal langer haar kleur behouden;
 4. Je zal (eventueel) minder last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid.
 5. De shampoo krijgt een conditioner-werking door de detergenten die zijn verwijderd;

Nadelen shampoo zonder sulfaat

Shampoo zonder sulfaat heeft echter ook wel wat nadelen.

 1. De voornaamste reden waarom de sulfaten SLS en SLES worden gebruikt is omdat ze goedkoop zijn. Een shampoo zonder sulfaat zal dan ook wat duurder zijn;
 2. De shampoo zal minder schuimen omdat er gebruik zal worden gemaakt van andere ingrediënten;
 3. De mildere reiniging zal er voor zorgen dat mensen met vet haar meer moeite moeten doen om hun haren te wassen. Dit geldt ook voor mensen die veel gebruik maken van haarstylingsproducten en haarverzorgingsproducten met siliconen. Haarstylisten adviseren dan ook vaak om sulfaatvrije shampoo te gebruiken in combinatie met siliconenvrije haarproducten;

Anti roos

Shampoo zonder sulfaten hebben niet persé ook een anti roos werking. Een anti roos werking is namelijk afhankelijk van het ingrediënten. 

Shampoo zonder sulfaten, parabenen en siliconen

Mocht je benieuwd zijn waar je nog meer op kan letten bij het aanschaffen van een shampoo, bij deze: parabenen en siliconen. Parabenen rekken de houdbaarheid van een shampoo, maar kunnen daarentegen ook leiden tot een verstoorde hormoonhuishouding.

Siliconen zorgen daarnaast voor een glanzend, zacht laagje op je haar. Wanneer dit synthetische siliconen zijn, wordt het lastig deze uit je haren te wassen. Wanneer er teveel siliconen in je haar zitten kan het uitdrogen en beschadigen. Let dus goed op bij het gebruik van shampoo met siliconen.

Goedkope shampoo zonder sulfaten

Shampoo Bars zijn een goedkope oplossing voor shampoo zonder sulfaten. Onze Shampoo Bars gaan namelijk tot 80 wasbeurten mee, wat gelijk staat aan 3 flessen shampoo. Dat maakt onze Shampoo Bars nog goedkoper dan normale shampoo!

Benieuwd of onze shampoo bars wat voor jou zijn? Probeer ze gerust eens uit. Check even onze proefpakketten ;-)

Shampoo zonder SLS en SLES (sulfaten)

Wat is shampoo zonder SLS?

SLS (Sodium lauryl sulfate) is een sulfaat die veel gebruikt wordt in conditioners, maskers en shampoos. Dit sulfaat is een grondige reiniger die alle talg en product resten uit je haar spoelt. Voor sommige mensen reinigt SLS echter te grondig en kan het de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid aantasten.

Is shampoo met SLS slecht voor je?

Shampoos zonder SLS hebben in korte tijd een hoop populariteit gewonnen. SLS is namelijk niet persé slecht voor je, maar kan vervelende complicaties met zich meebrengen wanneer jouw huid slecht tegen SLS kan.

SLS kan er namelijk voor zorgen dat je hoofdhuid wordt aangetast waardoor je last kunt krijgen van huidschilfers. Ook kan het er voor zorgen dat jouw haar droog en dof oogt. Bovendien kan SLS voor extra irritatie zorgen wanneer je last heb van een droge of gevoelige hoofdhuid. Wist je trouwens dat wij shampoo verkopen speciaal voor mensen met een droge of gevoelige hoofdhuid?

Ten slotte kunnen ze ook de kleur van jouw gekleurde haar doen vervagen. Dat wil je natuurlijk niet. Al met al zijn er genoeg redenen voor veel mensen om over te stappen op shampoo zonder SLS!

Wat is het verschil tussen shampoo zonder SLS of SLES?

Veel mensen denken dat SLS en SLES dezelfde producten zijn; dit is niet waar! SLES (Sodium Laureth Sulphate) is net als SLS een detergent. Bovendien zorgt het net als SLS voor een schuimend effect. Toch zijn het niet dezelfde producten.

Een shampoo met SLES is namelijk een stuk milder dan een shampoo met SLS. Mocht je geen last hebben van een gevoelige huid dan kun je dit product ook prima gebruiken.

Wanneer je wel last van een gevoelige hoofdhuid hebt; dan zul je merken dat SLES ook irriterend werkt. Jouw huid zal strak en trekkerig aanvoelen na het wassen van jouw haar. Mocht je dit ervaren is het slim om op zoek te gaan naar shampoo varianten zonder SLS of SLES.

Weet echter wel dat er nog veel meer ingrediënten zijn die irriterend kunnen werken voor jouw hoofdhuid.

Kinderen

Aangezien SLS en SLES vrij agressief kunnen zijn voor sommigen, snap ik dat je jouw kind hier liever niet aan blootstelt. En vergis je niet! Ook in een kinderlijk product als Zwitsal zit SLS.

Let daarom goed op de verpakking bij het aanschaffen van producten voor uw kinderen. Onze Shampoo Bars bevatten daarentegen allemaal geen SLS en SLES. Bovendien zijn al onze shampoo bars geschikt voor kinderen. Probeer ze gerust eens uit!

1 Shampoo Bar gaat tot wel 80 wasbeurten mee en is daarmee ook geschikt voor grote families!

Shampoo zonder SLS bij Shampoo Bars

In deze categorie hebben we al onze shampoo bars zonder SLS voor jou verzameld. Bij Shampoo Bars vinden we dat iedereen zich moet kunnen douchen en wassen zonder last te krijgen van zijn of haar huid. Daarom bestaat ons assortiment enkel uit shampoo bars zonder SLS!

Bron: Consumentenbond.nl / Shampoobars.nl